duminică, 30 noiembrie 2008

Votul la romani

PSD-PC iar sunt in postura de castigatori-invinsi. PD-L si PNL au impreuna mai mult de 50%. Si, partea buna a situatie, PRM si PNG sunt istorie.

PSD-ul e pe locul doi, la ora 10, dupa numararea a 74% din voturi. E cineva mai penibil decat Geoana in situatia asta?

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Interfetele si vremurile

Gmail promoveaza o noua (cel putin asa stiu eu) interfata pentru conturile sale de email. Interfata Tree se actualizeaza in functie de starea vremii pentru locatia setata de utilizator. Cum multi ajung sa vada un monitor mai des decat o fereastra...
Si tot in aceeasi categorie, o aplicatie interesanta este EarthDesk, un program care iti inlocuieste imaginea de pe desktop cu o imagine dinamica a planetei, updatata in timp real, cu formatiunile noroase, cu luminile oraselor, cu tot felul de aspecte realiste care pot fi setate de utilizator.
Site-ul nostru oficial de interfete evoluate este http://interfete.eu

Ce face un bilet gratis din studenti?

Dornici de duca...ar putea fi raspunsul. Am zice ca in weekend-ul acesta au ramas campusurile goale ca urmare a masurii guvernului de a acorda bilete gratuite de tren studentilor, pentru ca acestia sa fie buni cetateni si sa mearga la vot, acasa. Spiritul civic al tinerilor patriei s-a dezghetat si garile au fost luate cu asalt. O adevarata provocare...votul. Mai multe informatii si imagini aici

Grid-ul, reteaua viitorului

Pentru mulţi, internetul a devenit un standard maximal atunci când vine vorba de a pune în comun resurse şi informaţii din toate colţurile lumii. Dar asta nu e totul atunci când vine vorba de reţele de computere. Unul dintre proiectele de viitor este acela care implică resursele unui calculator şi atunci când el nu este folosit de posesor.

Este vorba de World Wide Grid, un concept aflat acum în stadiul în care World Wide Web-ul era spre sfârşitul anilor ’80, adică un proiect conturat în special în mediul academic şi ştiinţific. Grid-ul este o hiperreţea în care calculatoarele îşi pun în comun puterea de procesare, capacitatea de stocare şi, în general, toate caracteristicile de care dispun. Simplist vorbind, este ca şi când un singur calculator beneficiează de performanţele cumulate ale tuturor sistemelor de calcul înscrise în reţea. În prezent există mai multe astfel de reţele concepute pentru a servi diverse scopuri ştiinţifice sau educaţionale.

MODELE
Una dintre cele mai ample infrastructuri multidisciplinare de tip “grid” poartă numele de EGEE (Enabling Grids for E-Science), în care sunt implicate peste 140 de instituţii, având locaţii în peste 50 de state. Circa 10.000 de utilizatori au prin intermediul EGEE acces la puterea de procesare a 80.000 de procesoare.

De o recentă popularizare s-a bucurat o altă reţea de acest tip, WorldWide LHC Computing Grid, care va fi folosită pentru procesarea uriaşului volum de date rezultate în urma experimentului realizat de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară). 140 de centre de calculatoare, cumulând circa 100.000 de procesoare, sunt pregătite pentru a lucra împreună la procesarea celor 15 milioane de GB de informaţii pe an estimate a fi rezultate în urma celui mai amplu experiment din istoria omenirii. Mai nou, WorldWide LHC Computing Grid este utilizată de două companii care lucrează la implementarea motorului de căutare al viitorului, potrivit publictechnology.net. Imense Ltd şi iLexIR Ltd folosesc infrastructura acestui grid pentru a-şi testa şi îmbunătăţi programele specializate în procesarea limbajului natural şi în returnarea unor rezultate relevante în materie de căutări online de imagini şi conţinut video.

ACCESIBILITATE
Principala barieră în creşterea popularităţii concept de grid şi implicit în folosirea acestui tip de arhitectură pe scară largă o constituie faptul că aceste reţele sunt destul de greu de utilizat, fiind necesare cunoştinţe de specialitate şi abilităţi de programator. Facilitarea accesului la astfel de grid-uri este deci una dintre principalele preocupări ale cercetătorilor din domeniu. Un pas în acest sens a fost făcut prin intermediul proiectului european g-Eclipse, în cadrul căruia a fost concepută o interfaţă grafică uşor de folosit, similară cu cea utilizată în cazul sistemului de operare Windows, care permite accesarea resurselor unei reţele de acest tip prin numai câteva butonări ale mouse-ului. O altă problemă de accesibilitate ar fi dată de faptul că în prezent există mai multe tipuri de arhitecturi utilizate în realizarea acestor reţele, fiind necesar un mecanism care să depăşească această barieră atunci când vine vorba de acordarea unui acces facil la resursele unui grid. Indiferent de structura pe care acesta o prezintă, g-Eclipse oferă o soluţie în acest sens, fiind conceput ca un echivalent al browsere-lor actuale pentru ceea ce ar putea deveni World Wide Grid.
Sursa Jurnalul National, Mihai Manole

vineri, 28 noiembrie 2008

Avem search

Avem functionalitate de search pe site. Si la noi chiar merge. Incercati si dati sugestii

joi, 27 noiembrie 2008

Web-ul semantic

Una dintre provocările de actualitate din domeniul tehnologiei care stă la baza motoarelor de căutare este tocmai clasificarea informaţiilor după criterii cât mai sugestive şi reprezentative, fie că e vorba de informaţii de tip text, conţinut video sau fotografii.

Un domeniu în care progresele în această direcţie sunt mai uşor de observat este cel universitar, în care multitudinea de resurse de tip eLearning (învăţământ electronic) a generat nevoia unei organizări eficiente a tuturor informaţiilor digitale. Astfel, mai multe universităţi au început să investească în sisteme de management al învăţământului (LMS-uri) pentru arhivare şi prezentarea resurselor online într-o manieră sistematică, potrivit serviciului ICT Results. În domeniul universitar, căutările clasice în aceste depozite digitale de informaţii, aşa cum se procedează în cazul Google de exemplu, au început să fie înlocuite de tehnici mai complexe, care ţin cont mai degrabă de semnificaţia informaţiilor decât de cuvintele în care sunt acestea redate.

ABORDĂRI
Una din abordările studiate în cadrul unui proiect european de cercetare numit Tehnologii Lingvistice pentru eLearning o reprezintă extragerea automată a unor cuvinte-cheie din documente. Prototipul unui astfel de instrument a fost conceput să funcţioneze şi pentru documente scrise în limba română, din domeniul calculatoarelor. O a doua abordare, mult mai sofisticată, permite studenţilor să caute informaţii în funcţie de anumite concepte, aşa-numita căutare semantică în care cuvintele-cheie şi definiţiile sunt ierarhizate în funcţie de sensul lor, în ceea ce se numesc ontologii. Una dintre principalele probleme ale acestei metode este însă dată de faptul că utilizatorilor le vine destul de greu să o adopte, după ce au folosit atât de mult timp căutări "clasice". De aceea, una din direcţiile de cercetare în cadrul acestui proiect este dată de adaptarea principiilor căutării semantice la interfeţe mult mai prietenoase, folosite de exemplu în cazul reţelelor online de socializare.

SearchWiki
Dincolo de domeniul universitar, motoarele de căutare se îmbunătăţesc pe zi ce trece, încercând să ofere utilizatorului o experienţă cât mai facilă de căutare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă SearchWiki-ul celor de la Google, un instrument care permite utilizatorilor să îşi personalizeze şi să îşi eficientizeze interogările online. Un utilizator îşi poate sorta lista de rezultate întoarse de Google în funcţie de preferinţele sale, ordine care se va păstra la interogări ulterioare. De asemenea, dacă este logat într-un cont Google, un utilizator poate lăsa comentarii în dreptul a diferite rezultate, care vor putea fi accesate şi de către alţi utilizatori, într-un fel de evaluare publică a diferitelor site-uri.
Sursa Jurnalul National, Mihai Manole

In curand , tema javascript&co

In asteptarea postarii temei 3 am cautat niste scripturi simple javascript. Un exemplu in acest sens, cu un ceas digital, il gasiti aici

miercuri, 26 noiembrie 2008

Computere la superlativ

Computerele cuantice folosesc o metodă nouă de codificare a informaţiei faţă de calculatoarele clasice, a căror unitate de bază în această privinţă este bitul, ce poate lua două valori: 0, respectiv 1. În prezent, tot ce realizăm în fiecare zi cu un calculator este reprezentat sub forma unor secvenţe de 1 şi 0. Calculatoarele cuantice schimbă această paradigmă, în sensul în care informaţia este reprezentată, în acest caz, de biţi ce pot lua simultan ambele valori, cunoscuţi sub numele de biţi cuantici. Această situaţie poartă denumirea de superpoziţie. Optimizarea permite calculatoarelor cuantice să rezolve probleme care sunt aproape imposibile pentru echipamentele clasice.

CUM FUNCŢIONEAZĂ?
Bitul cuantic, qubitul, se bazează pe o proprietate a electronilor, numită spin, care cunoaşte două stări. Viteza de detectare a acestor stări reprezintă premisa tehnologiei cuantice. O echipă de cercetători britanici şi americani a făcut un pas important spre aducerea calculatorului cuantic din stadiul teore-tic mai aproape de practică. Aceştia au reuşit să “citească” starea electronilor, potenţiali qubiţi, folosindu-se de un câmp magnetic puternic, temperaturi foarte scăzute şi curent electric. Perspectiva conceperii unui prototip stabil de calculator cuantic este însă destul de îndepărtată. Cercetătorii speră să aibă un astfel de model în laborator abia în următorii 15-20 de ani.

PERFORMANŢĂ
Pentru moment, cele mai performante computere de pe planetă concurează pentru un loc cât mai bun în Top 500, un clasament de referinţă în acest domeniu. Săptămâna aceasta a avut loc o nouă actualizare a listei, pe primul loc continuând să se situeze Roadrunner, sistemul IBM instalat în Departamentul pentru Energie al Laboratorului National Los Alamos, SUA. Roadrunner este capabil să realizeze cvadrilion (1.000 de trilioane) de operaţii pe secundă.

ATOM ŞI MOLECULE
Unul dintre cele mai noi concepte in domeniul supercomputerelor vine din partea Silicon Graphics (SGI), companie care a pus la punct un model ce funcţionează pe baza procesoarelor Intel Atom. Ineditul situaţiei vine din faptul că acest tip de procesoare este destinat în principal dispozitivelor ultramobile, netbook-urilor de 9-10 inci, nicidecum unor sisteme atât de sofisticate precum supercomputerele.

Prototipul prezentat de SGI, botezat sugestiv Molecule, foloseşte 10.000 de procesoare Atom, oferind o putere echivalentă cu cea a 750 de PC-uri de ultimă generaţie, la un consum energetic înjumătăţit. Şi pentru ca această noţiune, de supercomputer, să nu mai pară rezervată laboratoarelor de cercetare, Nvidia a lansat un model din această categorie, care are un preţ similar cu cel al unei staţii PC clasice din această categorie, asta însemnând circa 10.000 de dolari. Performanţele oferite sunt însă de 250 de ori mai bune. Tesla Personal Supercomputer are o arhitectură bazată pe procesorul grafic C1060, fiind promovat mai degrabă ca un design de referinţă decât ca un produs de serie.
Sursa Jurnalul National, Mihai Manole

luni, 24 noiembrie 2008

Avem Google-ul nostru

Google a lansat de curand un serviciu nou, aflat inca in stadiul Beta: Google Custom Search. Acesta permite utilizatorilor sa isi faca propriul motor de cautare, mai precis sa isi personalizeze google-ul si sa si-l integreze in site. Pentru inceput noi ne-am integrat un astfel de motor de cautare pe blog, fara sa ne "jucam" prea mult cu toate optiunile puse la dispozitie. Ideea e (una dintre ele) ca, in asteptarea googlebot-ului pentru a-ti indexa site-ul si/sau sitemap-ul, poti sa ai satisfactia ca ti-l indexeaza on demand googlebot-ul tau personalizat.

vineri, 21 noiembrie 2008

Cu mouse-ul printre stele

Internetul este plin de tot felul de aplicaţii ce “iau cerul la bani mărunţi”. De la hărţi celeste (Celestial Maps), un proiect de cartografiere a cerului iniţiat de trei astronomi şi programatori români încă din anii în care MS-DOS-ul era sistemul de operare “la modă”, până la aplicaţii prin care îţi poţi seta ca desktopul să redea imaginea dinamică a planetei, actualizată în timp real, cu tot felul de opţiuni, de la reprezentarea norilor până la reprezentarea luminilor oraşelor din zonele în care este noapte, cum este cazul EarthDesk.

Un program ce reuşeşte să combine şi avantajul de a fi foarte uşor de instalat, fără cerinţe prea pretenţioase, dar şi destul de spectaculos ca experienţă vizuală şi posibilităţi de explorare, este Celestia. Accesibil pe http://www.shatters.net/celestia/, programul permite navigarea prin sistemul solar, către peste 100.000 de stele. Poţi să îţi iei iubita şi să o inviţi spre Eros, sau puteţi să vedeţi, de câte ori vreţi, o stea căzătoare, vă puteţi apropia de soare sau puteţi să “rederulaţi” eclipsele din trecut.

TELESCOP UNIVERSAL
De la Microsoft avem un update, în varianta beta, al WorldWide Telescope, o aplicaţie la jumătatea acestui an ce constă într-o interfaţă prietenoasă către lumea stelelor. WWT foloseşte imagini ale celor mai performante observatoare astronomice, de pe Pământ sau din spaţiu, combinând cantităţi de informaţii de ordinul terabiţilor în încercarea de a aduce misterele universului mai aproape de utilizatorii obişnuiţi, pasionaţi sau amatori în ale astronomiei. De când a fost lansat, WWT, conceput în principal ca o resursă educaţională, a înregistrat pentru 1,5 milioane de descărcări. În prima versiune, utilizatorii îşi pot alege telescopul prin care vor să privească, pot urmări poziţionarea planetelor, din trecut până în viitor, sau pot fi pur şi simplu spectatori ai Universului văzut în lumini de diferite lungimi de undă. Equinox, update-ul lansat de curând de Microsoft, adaugă a treia dimensiune Telescopului Web Universal. Este permisă în felul acesta vizualizarea 3D a sistemului solar, pe lângă o serie de îmbunătăţiri ale modului de utilizare dar şi extinderi ale bazelor de date. Înainte de a descărca acest instrument, este bine de ştiut că cerinţele de sistem sunt destul de exigente, în sensul în care sunt necesari 1GB de RAM, deşi recomandarea merge până la 2GB, un procesor cu o frecvenţă de cel puţin 2GHz, Intel Core 2 Duo şi o unitate de procesare grafică cu 128 MB memorie RAM.

DE LA GOOGLE
Pentru curioşii care nu dispun de un sistem suficient de performant sau sunt poate prea grăbiţi şi nu doresc să instaleze un program special pentru a face o sumară incursiune virtuală prin univers, există o aplicaţie potrivită, purtând o altă marca celebră Google Sky. Aplicaţia online este mai puţin spectaculoasă, dar foarte educativă. Reuneşte imagini ale Universului însoţite de explicaţii detaliate şi permite utilizatorilor să îşi aleagă o destinaţie spre care să fie “purtaţi”. În plus, Luna şi planeta Marte se bucură de un tratament special, în sensul în care există aplicaţii speciale ce permit explorări mai detaliate ale acestor locuri.
Sursa Jurnalul National, Mihai Manole

joi, 20 noiembrie 2008

Wireless cat cuprinde

Experţii în tehnologiile “fără fir” sunt de părere că, până în 2017, reţelele personale vor ajunge în situaţia în care trebuie să facă faţă interconectării a mii de dispozitive, fie că e vorba de computere, telefoane, playere muzicale sau alţi senzori care ne vor controla toţi parametrii confortului nostru zilnic.


Această predicţie, a Forumului Mondial de Cercetare în domeniul Wireless-ului, face referire la existenţa probabilă a 7.000 de miliarde de dispozitive electronice la o populaţie de 7 miliarde de persoane peste 9 ani. Potrivit serviciului ICT Results, această perspectivă impune conceperea unei “Reţele pentru Orice”, o provocare în faţa căreia cercetătorii europeni au înregistrat deja progrese importante. În cadrul proiectului european de cercetare “Magnet Beyond” au fost încheiate lucrările la o reţea ce va deveni cunoscută cel mai probabil sub numele de Smart Personal Network (Reţeaua Personală Inteligentă). Reţelele Personale sunt văzute ca elemente-cheie ale unei lumi în care convergenţa electronicelor va fi o caracteristică importantă a vieţii de zi cu zi. Viziunea care stă la baza proiectului Magnet Beyond include ideea de dispozitive capabile să se organizeze singure, într-o arhitectură flexibilă, în tendinţa eliminării necesităţii unui administrator al reţelei.
Au fost deja dezvoltate şi prototipuri hardware care să demonstreze că o astfel de platformă poate funcţiona eficient, această fază a proiectului, gestionată de un consorţiu format din 35 de companii, beneficiind de fonduri de peste 16 milioane de euro.

SECURITATEA
Unul dintre aspectele importante în contextul în care conectivitatea wireless va deveni un standard comun al vieţii cotidiene va fi reprezentat de securitatea informaţiilor vehiculate prin această metodă. În prezent, cea mai utilizată metodă de criptare a informaţiilor în reţelele wireless este WPA2 (Wi-Fi Protected Access), stabilit ca standard încă din 2006. WPA2 este varianta îmbunătăţită a WPA, protocol conceput ca răspuns la descoperirea vulnerabilităţilor predecesorului său, WEP. Pare a fi deci doar o chestiune de timp până când se va găsi un “călcâi al lui Ahile” si pentru WAP2. Săptămâna trecută, doi cercetători germani au anunţatcă au descoperit o nouă metodă de a “sparge” codul WPA. Rezultatele au fost publicate într-o lucrare intitulată “Atacuri Practice împotriva WEP şi WAP” şi vor fi prezentate în cadrul conferinţei PacSec din Japonia, pe tema securităţii informatice. Chiar dacă WAP2 a devenit standard pentru comunicaţiile wireless de mai bine de doi ani, specialiştii apreciază că există în continuare destule reţele wireless ce se bazează pe prima variantă a protocolului Wi-Fi Protected Access.

Sursa Jurnalul National, Mihai Manole

luni, 17 noiembrie 2008

Tema 2 a fost lansata

Si eu care voiam un weekend linistit acasa...Spor!

Interfete fara scris, printre tehnologiile-arta

Tehnologia a ajuns la stadiul în care permite asocierea ei cu arta. Graniţele dintre cele două domenii au început să se estompeze şi asta poate fi demonstrat fie că vorbim despre prezenţe high-tech în cadrul unor expoziţii de artă, fie că ne referim pur şi simplu la produse tehnologice ce au ajuns să fie asimilate creaţiilor artistice.

Un exemplu în acest sens a reprezentat-o prezenţa lucrărilor a trei cercetători ai Microsoft, din domenii divergente, în cadrul unei expoziţii găzduite de Muzeul de Artă Modernă din New York. Codul de Bare Coloristic de Înaltă Capacitate (High Capacity Color Barcode) reprezintă o tehnologie avansată de stocare a informaţiilor digitale în medii analogice, de exemplu pe un format printat. Este vorba despre un format care foloseşte tehnici avansate de procesare grafică şi care, în locul codurilor de bare obişnuite, foloseşte o serie de combinaţii de forme şi culori care permit o densitate mult mai mare a datelor stocate. De exemplu se poate ajunge la a stoca echivalentul a două pagini de text pe doar 6 cm pătraţi.

PUBLIC
Au început să fie realizate chiar şi topuri ale celor mai celebre sau spectaculoase lucrări high-tech de artă publice. O lucrare care apare frecvent în astfel de topuri poartă numele de "Moveable Type" şi este amplasată în holul clădirii publicaţiei New York Times. "Moveable Type" combină tehnologii de ultimă oră cu produse ce aduc aminte de începuturile erei informatice. Este vorba practic de două reţele de monitoare digitale amplasate pe pereţii holului clădirii, reţele formate din câte 280 de astfel de display-uri. Ecranele alese sunt produse ale tehnicilor anilor ’60, dar în spatele lor "lucrează" algoritmi complicaţi dezvoltaţi pentru a parcurge zilnic conţinutul NYT, fie că este vorba de ziarul tipărit, cel online, blog, comentarii ale cititorilor sau chiar arhiva de 150 de ani a cotidianului.

DIN VIRUŞI ŞI VIERMI…
Aflat de mai mulţi ani în SUA, Alex Drăgulescu a devenit unul dintre cei mai importanţi artişti ai "lumilor digitale". Ultimul său proiect a fost dezvoltat pentru compania de securitate informatică Message Labs: imagini 3D pentru mai multe tipuri de malware. Practic, cei de la ML i-au furnizat bucăţi de cod din viruşi, spam, troieni etc şi Drăgulescu a creat pentru fiecare tip de ameninţare informatică o identitate grafică.

Acest lucru este deja o "marcă" pentru artistul român, specializându-se în crearea de algoritmi prin care să analizeze cantităţi de date şi să le transforme în representări vizuale.

Şi pentru că am vorbit despre manifestări artistice care se folosesc de tehnologiile moderne, de ce să nu trecem în revistă şi manifestările artistice ale roboţilor. În SUA s-au programat deja concerte de Sărbători care îl au ca protagonist pe robotul-trompetist, realizat de Toyota. Acesta are plămâni artificiali prin care expiră aerul şi buze care mimează vibraţia gurii unui om cântând la trompetă. Nu este prima încercare a Toyota de a înzestra un robot cu "talent" muzical, fiind de menţionat modelul violonistului şi cel al toboşarului.

3 clădiri
O cameră robotică din Tokyo preia la întâmplare imagini din împrejurimi şi le proiectează pe trei clădiri-turn acoperite cu LED-uri albe situate în spatele unor panouri de sticlă.

Sursa: Jurnalul National, Mihai Manole

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Revelion 2009

Aaaa, stiu ca nu prea are legatura cu interfetele evoluate,dar cum alt blog nu am (si asta mi-ar mai lipsi din program, un blog nou) scriu aici ce am de zis si o leg, daca vreti, si cu...website-urile.
Am dat un google pentru destinatii de revelion 2009 si m-am entuziasmat cand am gasit descrierea unei oferte in Preoteasa. Mircea Vintila, Tapinarii, Taxi, minunat, doar vreo 3 sute de mii...doar ca e revelionul 2007. Deci nu e chiar bun. Am continuat si am ajuns la concluzia ca site-urile cluburilor au devenit piese de muzeu (in piranha de exemplu gasesti posturi de prin 2004 pe prima pagina). Asta ca sa fac o legatura cu IE-ul.
My point is...unde gasesc eu revelion cu atmosfera misto?
(si daca mai citeste si altcineva postul, inafara de cei din echipa de proiect, feel free sa dati sugestii)

vineri, 14 noiembrie 2008

Prima tema e postata

Am postat prima tema la Interfete Evoluate. Este vorba despre analiza unei comunitati online. Puteti raporta buguri :D, gasiti codul sursa pe www.interfete.eu

joi, 13 noiembrie 2008

Prima tema la IE

Dupa ce am inceput cu maaare intarziere, mare precipitare, am terminat intr-un timp destul de scurt. Incurajator. Sper sa fi facut ce se astepta de la tema asta: analiza unei comunitati web. Un fel de dinozaur al crawlerelor...cred. In curand vor aparea pe www.interfete.eu temele din echipa noastra